Forsiden
Biografi
Produksjon
Utdrag
Artikler
Kritikk
Skoletilbud
Nøtteliten
Afrika
Intervju
Skøyteløp
 
English Site
Send Epost

TIDEN (1991)
Kommentar angående salget av Tiden Norsk Forlag.

Man lurer av og til på hva man holder på med.
Jeg mener: Man har helt siden de forhatte 70-åra hevda at kapitalismen er et klassesamfunn. Noen jobber, andre eier og skummer fløten.
    Dette har aldri vært et populært standpunkt i alle kretser, men på den tida var det en viss erkjennelse av at det kunne være et snev av sannhet i utsagnet.
    - Hvem er det som tjener på det? spurte vi retorisk.
    Og det var en viss bevegelse omkring akkurat det spørsmålet rundt i verden. Når amerikanerne ville "frigjøre" Vietnam, når Portugal ville "sivilisere" Angola og Mocambique, når CIA ville "hjelpe" de chilenske generalene, og "Ja Til EF" hjemme på berget ville ha oss inn i "Europa".
    - Hvem er det som tjener på det? sa vi, og det var mange som så hvem det var. Og hvem som ville forbli på bunnen av systemet.
    Tidene skifter, nye vinder blåser.
    Nå er det "snillismen" som skal bekjempes, i følge arbeiderbevegelsens ledere på berget. Det finnes snart ikke en hederlig arbeidsmann igjen i kongeriket, vi er glatte og blankpussa konsulenter alle mann, en kroppsarbeider nå til dags er en massør.
    Det er markedet som styrer, forstår vi, det er markedet som skal løse problemene. Ideologene sier det. Og folk trur det.
    Markedet er i full gang: I Jugoslavia, i Sovjet, i det Europeiske Fellesskap: Etniske grupper og minoriteter slåss så fillene fyker og Europa setter nye rekorder i arbeidsløshet, Afrika synker djupere i gjeldsmyra.
    Vinnere og tapere?
    Arbeiderkultur, arbeidermakt, sosialisme?
    Gammelt mugg. Selg ut hele greia.
    Hvordan i all verden skal en moderne mann som Erik Solheim kunne unngå å vinke marxismen farvel i dette klimaet? Hva er mer foraktelig i denne tid enn en umoderne politiker?
    Og et forlag eid av arbeiderbevegelsen? For å utvikle klassens interesser, arbeiderkulturen? Markedet er uten kompromiss: Selg unna!
    Man kan undre seg over hva man driver med.
    Kommer det ikke snart en demagogisk desperado og roper så alt folket kan høre:
    - Hvem er det som tjener på dette?