Forsiden
Biografi
Produksjon
Utdrag
Artikler
Kritikk
Skoletilbud
Nøtteliten
Afrika
Intervju
Skøyteløp
 
English Site
Send Epost

Anarkiets år (Falken 1995)

UNGDOMSOPPRØR I TRONDHEIM
"Den 43 år gamle elektrikeren og tobarnsfaren Arvid Møller kollapser plutselig på jobben. Han drar hjem, legger seg på sofaen, og filosoferer over det livet han har levd, de menneskene han har møtt, og de han har stått nær. Hvorfor ble ting som de ble, hvor ble det av drømmene? Og hvorfor hater han sin far?
"Anarkiets år" er romanen om ungdomsopprører i Trondheim tidlig på syttitallet, om demonstrasjoner mot filmen "Green Berets" og Vietnamkrigen, og mot EEC og dyrtid. Dette er boka om okkupasjonen av det gamle Vollan kretsfengsel, og om en ung manns leting etter en politisk plattform og ei jente å være glad i. Og det er romanen om Arvid, anarkisten som jobber på "Manillan", først på Lade, så i Malvik, og hans forhold til faren, som blir autoriteten med stor A, og som han har store problemer med å forsone seg med.
Bjørn-Erik Hanssen kjenner stoffet til bunns, aktiv som han selv var på denne tida. Han skildrer, med glimt i øyet, diskusjonene mellom de retttroende som skulle bygge Partiet, AKP m-l, og anarkistene og andre frihetlige på venstre fløy som ville ha helt andre paroler enn stalinistene i 1. maitogene. Han lykkes med å formidle det ungdommelige engasjementet, og drømmen om anarkiet og revolusjonen til leseren, ispedd en god porsjon humor.
"Anarkiets år" er et varmt og levende forsvar for en generasjon med et sterkt politisk og sosialt engasjement, som på tross av mange feiltrinn var verdifullt på mange måter.
Bjørn-Erik Hanssens roman "Anarkiets år" er vel verd å lese for de som opplevde denne tida, og for deres barn. Kanskje kan de lære litt mer om foreldregenerasjonen."

Vidar Hansen i Arbeider-Avisa 8/11 -95

(Utdrag.)