Forsiden
Biografi
Produksjon
Utdrag
Artikler
Kritikk
Skoletilbud
Nøtteliten
Afrika
Intervju
Skøyteløp
 
English Site
Send E-post

Lukkøye (Tiden 2002)

"OLE HAR LEVERT SIN SISTE THRILLER"

"I biografien om Ole Klemetsen tar bokseren deg med inn i en brutal verden full av profitthungrige aktører. Boken gir også et godt innblikk i hvordan Team Klemetsen forsøkte å karre seg opp i verdenstoppen.

"Lukkøye" - boken om Ole Klemetsens liv og karriere beskriver ikke bare Oles svært innholdsrike liv og karriere.
Den viser også med all tydelighet hvordan en litt naiv familie fra Hinna møter en verden ingen i Norge tidligere har erfaringer med.
De aller fleste har en mening om Ole Klemetsen og hans team. I boken som skal være Oles biografi, tar forfatter Bjørn-Erik Hanssen deg med fra Oles første bokseslag til han ligger utslått i ringen mot Thomas Hansvoll i fjor.

For rundt tre år siden sa Ole at Team Klemetsen er som et omreisende sirkus - hvor faren John er Arnardo. Boken avslører at Oles utsagn har langt mer bunn i virkeligheten enn han selv ante på det tidspunktet.
Jeg har nøye fulgt Team Klemetsen og deres desperate kamp for å nå verdenstoppen daglig de siste seks årene av Oles karriere. Både i inn- og utland.
I forordet til boken skriver forfatter Hanssen at "i alt som er sagt og skrevet om Sirkus Klemetsen i løpet av Oles omtumlende boksekarriere, er det én person som faktisk ikke har kommet ofte til orde: Ole Klemetsen selv. Nå er det hans tur."

Ole kommer ofte til orde, men det er ingen tvil om at boken også er sterkt preget av faren Johns tanker, erfaringer og betraktninger.
Det er heller ikke så rart, det var tross alt han som på beste måte forsøkte å ivareta sønnens karriere uten at Ole selv fikk vite om alt som skjedde i kulissene. Og det var ikke rent lite som foregikk bak nakken til Ole.
Ole Klemetsens karriere har vært preget av mye uro og svært mange utenomsportslige begivenheter. Han forteller blant annet om den ukjente sønnen Nicholas, anmeldelser for vold, rettsaken mot Emanuel Steward og slåsskampen som medførte amputasjon av en finger.
Jeg synes forfatter Hanssen har en klar tendens til å krydre tekstene hvor negative ting omhandles med ord som helt klart tar parti for Team Klemetsen - og svekker for eksempel medienes omtale av sakene.
Et sentralt spørsmål som til stadighet dukker opp i boken, er hvorvidt John Klemetsen skal ha en sentral rolle i oppbyggingen av sønnens karriere.
Det er ingen hemmelighet at svært mange av Oles promotorer og trenere på flere tidspunkt har ønsket å kvitte seg med den "slitsomme" faren.
Til slutt i boken forsøker Hanssen å argumentere og konkludere med hva han synes om spørsmålet. For meg blir det veldig merkelig. For det første har ikke forfatteren, som også staver Oles etternavn feil på omslaget til boken, tilegnet seg nok egne erfaringer til å ta del i det spørsmålet.
For det andre burde Ole selv få komme med sine betraktninger rundt problemstillingen. Det er tross alt hans biografi.
Likevel er boken svært god og spennende. Den er godt oppbygget og velskrevet. Det blir nesten som en spennende thriller hvor det blir vanskelig å legge boken fra seg for å slukke nattbordlampen tidsnok.
Forfatter Hanssen burde også prioritert mer av Oles siste og avsluttende del av karrieren. Slutten kommer litt brått.
Boken vil gi ekstra glede til dem som har en viss kjennskap til familien eller boksing."

Stig Nilssen i Rogalands Avis 11/10 02.

(Utdrag.)