Forsiden
Biografi
Produksjon
Utdrag
Artikler
Kritikk
Skoletilbud
Nøtteliten
Afrika
Intervju
Skøyteløp
 
English Site
Send Epost

Skøytesporten sett fra Afrika (kommer)

Da den tyske misjonæren Johannes Rebmann, stasjonert i Mombasa, Kenya i 1850-åra hevdet å ha sett et fjell tett ved ekvator med snø på toppen ble han utflirt i Europa av sine samtidige: Et snødekt fjell ved ekvator? Umulig!
Like umulig framstår oppgaven å forklare tanzanianerne om skøytesport: Man spenner altså på seg en slags sko med stålskinne under og så glir man bortover isen. Isen er nemlig glatt, den er hard også, man kan slå seg hvis man faller på is, og det er nesten umulig å gå langt på isen uten disse stålskinnene på føttene.
Jaså, jaha.
Tanzanianerne ser høflig på oss. Og hva så? Hva er poenget?
På den annen side viste det seg at Johannes Rebmann hadde rett. Den tyske offiseren von Decken klatret ti år seinere opp til 4000 meter på Kilimanjaro, som det hele selvfølgelig dreier seg om, og konstaterte at det hvite man kunne se på fjellet faktisk var snø. Og Leangen og Savalen ligger vitterlig et sted oppe i Høga nord, der sola aldri går ned i den varme årstida. Det virker svært usannsynlig, men det er tilfelle.
Så fjernt kan nasjonalidretten fortone seg, selv i jubelsesongen 1992, hvor gullet strømmet inn i Albertville.
Albertville, ja. Er det nå så sikkert at det har foregått noe der? Et sted i Frankrike, visstnok. Da det skjedde var vi på swahilikurs i Arusha. A

 

Distansens Rytme
-500 meter
-5000 meter
-1500 meter
-10000 meter
Skøytesporten sett fra Afrika